Recentment la judicatura ha condemnat l’Ajuntament d’Alginet a fer-se càrrec de tots els costos que suposarà urbanitzar Los Lagos; el pressupost del projecte està valorat en 28 milions d’euros. Per què un jutge condemna l’Ajuntament? On comença tota aquesta història que afecta el poble des de fa més de 40 anys?
Als anys 70 l’empresa Suelo Español va començar a vendre parcel·les a Los Lagos sense tindre acabat un projecte urbanitzador: ni clavegueram, ni enllumenat, ni asfaltat, ni distribució de zones verdes. I així, van anar passant els anys sense que Suelo Español, responsable d’urbanitzar, fera efectiva la urbanització completa. I què va ocórrer als anys 80? Suelo Español es va declarar en fallida econòmica i, per tant, incapacitada per a afrontar l’obligació d’urbanitzar. Aleshores, com va actuar l’Ajuntament davant aquesta conjuntura? L’Ajuntament va embargar Suelo Español i va traure a la venda en subhasta pública una primera remesa de parcel·les, fet que va suposar l’ingrés d’uns diners que havien d’estar guardats en provisió de la urbanització. Podem dir que en aquest punt l’Ajuntament va actuar d’ofici correctament, però què va passar després? Sorprenentment, l’Ajuntament va alçar a Suelo Espanyol l’embargament de la segona remesa de parcel·les que faltava per vendre. Així, Suelo Español va aprofitar el moment i va vendre una part important de les parcel·les que li quedaven; això va anul·lar la possibilitat de noves recaptacions. L’Ajuntament es va quedar amb el cul a l’aire.
Algú sap per què l’Ajuntament d’aquell moment va alçar el segon embargament? La veritat és que no ho sabem, però vostés sí que ho poden preguntar als polítics que tenien la responsabilitat de Govern d’aquells anys; alguns encara estan en primera línia. Ara mateix, el jutge obliga l’Ajuntament a fer-se càrrec de tota la urbanització; per tant, alguna cosa no es va fer bé. Aquesta serà una qüestió vital i importantíssima per al funcionament futur del poble. Els polítics que tenien la responsabilitat de govern dels anys 80 i 90, que feien i desfeien amb majories absolutes, no responen i evidentment no assumiran cap responsabilitat però el poble sí que patirà les conseqüències d’aquella pèssima gestió que hipotecarà el poble durant moltes dècades.

En la resolució judicial, el jutge diu que no es poden passar als veïns de Los Lagos quotes d’urbanització, però l’advocat que porta el cas ens aconsella que l’Ajuntament sí que els podrà passar contribucions especials. És a dir, aplicar “quotes d’urbanització” implica que els veïns pagarien tota la urbanització de la mateixa manera que els veïns del poble paguen tota la urbanització quan s’obri un carrer nou al poble. Per contra, aplicar “contribucions especials” significa que l’Ajuntament assumeix un percentatge dels costos d’urbanització. Per a Compromís, tenint en compte que en urbanitzar es revaloraran les parcel·les particulars de cada veí, proposem que l’opció més justa seria que les obres de la urbanització pressupostades en 28 milions d’euros es paguen proporcionalment entre els veïns de Los Lagos i l’Ajuntament per tal de minorar la hipoteca econòmica i social que aquesta actuació suposarà sobre el funcionament del poble durant molts anys.
En un assumpte de tanta importància per al poble hauríem d’arribar a solucions intermèdies que satisferen totes les parts: una solució pot vindre a través de l’aplicació de les contribucions especials.